Page 1.png
2.png

Apohem - Storsatsning på nätapotek

Apohem AB - som ägs av Axfood och grundarna - startades under 2017 med visionen att bli Sveriges ledande nätapotek. Affärsidén var att erbjuda ett brett och attraktivt sortiment apoteksvaror på nätet till låga priser. Med snabba, trygga leveranser och innovativa kringtjänster ville Apohem AB erbjuda sina kunder en unik köpupplevelse. En viktig del i projektet var lanseringen av receptbelagda läkemedel.

 

Sedan apoteksmarknaden avreglerades år 2009 har antalet apotek ökat i Sverige och i dag finns ett stort antal både fysiska apotekskedjor och onlineapotek. Även e-handelförsäljningen av läkemedel och andra apoteksprodukter har vuxit kraftigt; under det första kvartalet 2018 utgjorde den 7,7% av den totala försäljningen på apoteksmarknaden i Sverige.

Apohem valde Scandiweb till teknisk leverantör av sin nya e-handel och målet var att presentera produkterna på ett enkelt och tydligt sätt samt att ge kunderna en snabb och smidig köpupplevelse. Tillsammans har vi uppfyllt denna vision genom att utveckla en ny, användarvänlig e-handelsplattform. Tack vare att Apohem var ett nystartat bolag kunde planeringen och utformningen göras från grunden. Valet av plattform föll på Adobe Magento 2 Open Source, ett kraftfullt e-handelssystem som erbjuder tillgång till en stor mängd specialfunktioner som kan anpassas efterhand och byggas ut när verksamheten förändras eller växer. Apohems medgrundare och tf VD Johan Bergenheim kommenterar:

“Vi valde Scandiweb för deras expertis i Magento och skalbara team av utvecklare. De har varit lyhörda för önskemål och anpassat sig och levererat en e-handelslösning som vi är nöjda med. Både vad gäller själva webshoppen, och nyligen lösningen för receptbelagda läkemedel.”

johan.jpg

Johan Bergenheim, tf VD och grundare

Utmaningen

I juni 2018 lanserade Apohem sin e-handelsbutik. Sedan dess har Scandiweb samarbetat nära med Apohem för att säkerställa funktionaliteten och kundupplevelsen. Efter lanseringen var nästa steg att kunna erbjuda receptbelagda läkemedel online. Detta gick man live med i januari 2019. Utmaningen låg i hanteringen av kundinformation och datasäkerhet. Medicinsk information är extremt känslig och måste hanteras med maximal säkerhet. I praktiken innebär det att Magento-butiken varken får spåra eller spara kundinformation. Johan Bergenheim förklarar vidare:

“Kraven från Läkemedelsverket är höga det var därför viktigt att Scandiweb levererade integrationen mellan de externa systemen och Magento korrekt och enligt plan. Vilket de gjorde.”

Lösningen

För att uppfylla de högt ställda säkerhetskriterierna för känslig kunddata utvecklades en unik integration mot den tredjepartstjänst som är godkänd av Läkemedelsverket. Scandiweb utvecklade även flera specialanpassade funktionaliteter för att säkerställa en positiv köpupplevelse.

 

Under projektets gång arbetade Scandiwebs team tätt tillsammans med Apohems egna utvecklare och samarbetspartners. Både på plats på kontoret i Stockholm, och på distans.

 

Exempel på funktionalitet  

  • Totallösning av säker e-handel för receptbelagda läkemedel  

  • Visma-integration via Robotlager (Schenker)

  • Anpassad kassasida (Klarna)

  • Designanpassning

  • Uthämtningsställen

 

Framtiden

Näthandeln i största allmänhet, och apoteksbranschen i synnerhet, utvecklas snabbt. Apohem siktar på  vara en av de ledande spelarna i denna digitala utveckling. Scandiweb ser fram emot att fortsätta samarbeta med Apohem som teknisk leverantör inom Magento.